Bitcoin Fiyatı FED Öncesi Hareketlendi: Neler Bekleniyor?

Bitcoin (BTC)’deki volatilite ya da fiyat türbülansının derecesi, ABD hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki sakinlikle tutarlı olarak bastırılmış durumda. Bazı kripto traderlarına göre, düşük volatilite rejimi muhtemelen FED faiz kararından sonra da devam edecek. İşte detaylar…

Bitcoin volatilitesi için gözler FED’de

Fed faiz kararını Çarşamba günü TSİ 21:00’de bir açıklama, Ekonomik Öngörülerin Özeti ve faiz oranı tahminlerinin yeni bir “nokta grafiği” eşliğinde açıklayacak. Powell otuz dakika sonra bir basın toplantısı düzenleyecek. Merkez bankası enflasyonu kontrol altına almak için Mart 2022’den bu yana faiz oranlarını 525 baz puan artırdı ve sıkılaştırma döngüsünün ilk aşaması likidite bağımlısı kripto ve geleneksel piyasalara volatilite enjekte etti.

Amberdata türev ürünler direktörü Greg Magadini’ye göre, Çarşamba günü merkez bankasının gösterge borçlanma maliyetini %5,25 ila %5,5 arasında sabit tutması ve uzun süredir tercih ettiği verilere bağlı duruşunu koruyarak piyasaya herhangi bir sürpriz sunmaması bekleniyor. Faiz tüccarları Fed’in Çarşamba günü faizleri sabit tutma ihtimalini %100’e yakın görüyor. Amberdata türev direktörü Greg Magadini Pazartesi günü müşterilerine gönderdiği bir notta şunları söylüyor:

Fed, ‘verilere bağlı’ kalma konusunda çok kararlı davrandı ve ‘faizleri daha uzun süre yüksek tutma’ yeteneğinin sinyalini verdi. Bana göre bu, Fed’in bu haftaki FOMC toplantısında faizleri değiştirmeden tutabileceği, ancak ekonomik açıklamaları izlerken faizlerin yüksek kalacağı sinyalini verebileceği anlamına geliyor. Bence bu, FOMC [Fed] toplantısını düşük volatiliteli bir olay haline getirecektir.

Faiz oranları kritik

Fed defalarca, faiz oranlarına ilişkin gelecekteki hareket tarzının enflasyon ve istihdamın nasıl gelişeceğine bağlı olduğunu savunmuş ve geçen yıl Mart ayında başlayan faiz artırım döngüsünün tamamen sona erdiğine dair bir sinyal vermeyi reddetmiştir. Enflasyonun toparlanmaya başladığı bu dönemde Fed’in Çarşamba günü de aynı mesajı tekrarlaması bekleniyor. Ayrıca, son kırk yıldır hızlı faiz indirimlerine alışmış olan piyasalar, Fed’in sıkılaştırma döngüsünün sona erdiğine dair sinyal vermesi halinde likiditenin yeniden gevşetileceğini fiyatlayarak merkez bankası için işleri daha da karmaşık hale getirebilir.

Başka bir deyişle, merkez bankasının şahin ya da güvercin bir sürpriz yapma olasılığı düşük ve bu da bitcoin ve geleneksel piyasalardaki mevcut düşük volatilite rejimini destekliyor. Singapur merkezli kripto ticaret firması QCP Capital, “Bunun [volatilitenin] bu Fed’in kendisinden geleceğinden şüpheliyiz” dedi. “Yılın son üç toplantısına doğru, FOMC içinde tekrar artırım yapma iştahının son derece düşük olmasını bekliyoruz. Aynı zamanda, yükselen pompa fiyatları ve toparlanan enflasyon göz önüne alındığında, Powell’ın bu artış döngüsüne nasıl kesin bir son verebileceğini göremiyoruz,” dedi.

BTC opsiyonları sona eriyor

Fed ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantılarını kapsayan bu Cuma günü sona erecek Bitcoin opsiyonları, bu faiz kararlarının olay olmayabileceğini gösteriyor. Opsiyonlar, alıcıya dayanak varlığı daha sonraki bir tarihte önceden belirlenmiş bir fiyattan alma ya da satma hakkı veren ancak yükümlülüğü olmayan türev sözleşmelerdir. Döviz yatırımcılarının, dayanak varlıktaki olay sonrası potansiyel oynaklığı ölçmek için opsiyonlara bakması yaygındır.

Kripto hizmetleri sağlayıcısı Matrixport’un araştırma ve strateji müdürü Markus Thielen, “Bitcoin opsiyon piyasası fiyatlandırmasına dayanarak, tüccarlar BTC’nin bu Cuma yalnızca %2,8 oranında hareket etmesini bekliyor, bu da kimsenin Başkan Powell’dan piyasayı hareketlendirecek bir yorum beklemediğinin bir işareti” dedi. Thielen, “2023 yılında Bitcoin sadece FOMC toplantılarından kısa bir süre sonra %1 yükselmiş ve bir hafta sonra %+3 artmıştır,” diye ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x